|
Pokusim sa napisat nieco o tychto majstrovstvach z mojho pohladu, zakial si to pamatam. Slovenska vyprava v zlozeni Denis Sramo, Adam Sramo, Denis Jr. Sramo, Peter Benus, Majka Benusova, Viky Benusova, Pali Letko, Fero Hulac sa zucastnila EFTC2026 ktore sa konalo v Taliansku, Kalabrii, lokalite Fagnano Castello. Na cestu sme vyrazili v pondelok 6.jula v skorych rannych hodinach. Cestovali sme do Florencie, kde sme mali objednany hotel, v ktorom sme prespali a v utorok rano 7.jula sme pokracovali v ceste do dejiska sutaze. Po ubytovani a doladeni nejakych detailov spojenych s ubytovanim sme vyrazili na slavnostne zahajenie majstrovstiev spojeny s vecerou a kulturnym programom. Doprava po miestnych cestickach a uzkych ulickach nebola najidealnejsia pre nas Mercedes, ale Peto vsetko vzdy bravurne zvladol. V stredu 8.jula sme sa zaregistrovali, bolo skontrolovane a nafotene nase vybavenie, pre pripadne neskorsie protesty. Presunuli sme sa na nastrelovaciu drahu. Ta bola ako keby na spodku kuzela a vietor tam robil velke divy. Domaci hovorili, ze si taky vietor nepamataju ze by tam niekedy bol. Lokalita bola na vrchole hory, obcas sa stalo, ze oblaky klesli a boli sme ako v hmle. Ako byva zvykom, vecer sa konala prehliadka sutaznych trati. Bolo mozne pripomienkovat, ked sa niekomu nieco nezdalo. Peto pripomienkoval par veci ktore sa tykali bezpecnosti. Na druhy den, boli pripomienkovane veci napravene. Na nastrelovacke z dovodu vetra nebolo mozne nic overit, tak sme celkom s obavami cakali na prvy sutazny den. Vo stvrtok 9.jula nas cakal prvy sutazny den. Vietor bol mierny oproti predoslemu dnu, tak sme isli znovu overit nastrel. Mne to lietalo dost hore nad 30m vzdialenost, neprikladal som tomu vyznam, aj v Smolniku mi to robieva. Nedalo mi to a isiel som pre chrono do auta a to mi nameralo rychlost 250 m/sek, co je s Exactom na DQ. Tak som v strese stahoval rychlost 15 min pred zaciatkom 1. sutazneho dna. Este ma cakal presun asi 700 m k sutaznej drahe. Vetrik pofukoval premenlivy, bolo treba pouzivat korekcie. Po zaciatku sutaze som zaznamenal na prvych dvoch drahach dve nuly. Potom hned mi chrono pri oficialnom merani ukazalo 220 m/sek a bol som dokonale rozhodeny. Ukludnil som sa a to boli jedine dve nuly z volnej polohy v ten den. Vsetky dalsie som utrpel na povinnych polohach, kde som mal velke rezervy aj v stoji aj v klaku. Ukoncil som to s vysledkom 44 bodov. Falkon slapal dokonale, ani raz som zle nenameral, dokonca pri zotmeni, tesne pred dazdom, ked aj kolega s Benderom nevedel namerat, to Falkon zvladol. V piatok 10.jula druhy sutazny den. Na nastrelovacke som overil, ze rychlost mam dobru, chrono organizatora nemalo najlepsi den, co potvrdili aj dalsi strelci. Strielal som s inymi strelcami, skupiny sa aktualizovali podla dosiahnutych vysledkov. Vetrik znovu trapil. Trate boli v dlhom kruhu na rovine, aj v kopcoch, bolo treba stale riesit vietor. Zaznamenal som tri nuly z volnej polohy a vsetky dalsie v povinnych polohach. Vecer iba pre nas majitel hotela usporiadal veceru na streche hotela s neskutocne dobrym jedlom charakteristickym pre tento region. Velmi skoro sa rozdavali Pankreolany. Sobota 11.jula, pred nami posledny sutazny den. Po vecernom prejedeni sa velmi zle spalo. Kazdy netrenovany jedinec vypadal rano strasne. Vsetci sme to uz chceli mat za sebou. Ako kazdy den, aj tento sa zlozenie skupin menilo podla dosiahnutych vysledkov. Bola velka cest pre mna rovnat sa vykonmi k legende FT Jackovi Harrisovi a treti den strielat v skupine spolu s nim. Vietor fukal, ale od prvej sklopky to bolo ako z FT ucebnice u mna a Jacka. Priblizne v polovici sutaze sme stale obaja isli bez chyby. V ten den som si sutaz neskutocne uzival. Taky pocit som uz davno nemal pri strielani. Osem drah pred koncom sa ma Jack opytal ci pojdem bez chyby az dokonca. Normalne som sa zlakol. Bez chyby som nesiel. Jednu nulu som mal vo volnej polohe, ked mi vietor sfukol diabolku na hranu hitzony, dalsiu v klaku a dalsiu v stoji. 47 bodov aj tak dobry vysledok, ale urcite sa dalo viac. Po sutazi som zistil, ze keby som v celkovom sucte bodov mal o jeden bod viac, isiel by som do rozstrelu o 10 miesto za ktore sa v FT dava este medaila. Skoda, ale na druhu stranu, keby mi niekto pred majstrovstvami povedal ako dopadnem, urcite by som to bral. V nedelu 12.jula sa konala porada prezidentov, ktorej sme sa zucastnili s Petom. V blizkom amfiteatri sa konalo vyhlasenie vysledkov. Potesilo ma, ze som obrzal titul Master. Je to dozivotny titul, ktory sa udeluje ak sutaziaci dosiahne vysledok minimalne 92,5% na vitaza. Dosiahol som 94,37%, teda to bolo s prehladom. Potom bola zaverecna, slavnostna vecera. Po navrate sme este posedeli na streche hotela a isli sme sa vyspat pred dlhou cestou domov. 13.jula cesta do Bologne, kde sme prespali 14.jula cesta na Slovensko. Podla mojho nazoru velmi dobre majstrovstva. Lokalita bola perfektna, trate zaujimave. Trosku logisticke problemy sposobovali uzke, kopcovite cesty, ale mali sme rokmi osvedceneho vodica. Majka nestrielala, ale dobre padlo pocas sutaze s niekym prehodit par slov v rodnom jazyku, rozobrat pikosky z trate a informovat sa ako sa dari dalsim nasim. Okrem toho nafotila zaujimave fotky. Vysledkovo urcite nesklamal nikto, kazdy dosiahol pekne vysledky. Bolo vidiet, ze nase sutaze maju dobru uroven, nebolo na drahe nic pred cim by sme spadli na zadok, nic co by sme doma nestrielali. Myslim, ze to bolo moje posledne, zahranicne, vrcholne FT podujatie, budem sa venovat uz iba domacim sutaziam. Mozno neskor to dam ako Elan, alebo Vladko Weiss, po ohlaseni konca, ale zatial to vidim takto.
Na spodu prispevku, pod fotkami, je subor s detailnymi vysledkami.
| Prílohy: |

d2ccb6ce-22ba-469c-85a9-da7ed93596ce.jpeg [ 392.97 KiB | Zobrazené 26 krát ]
|

22601b57-f82a-4912-859a-911630ea1eba.jpeg [ 512.23 KiB | Zobrazené 28 krát ]
|

AGIP5248.JPG [ 382.94 KiB | Zobrazené 46 krát ]
|

AVVR2024.JPG [ 314.18 KiB | Zobrazené 47 krát ]
|

ARHP7131.JPG [ 320.85 KiB | Zobrazené 47 krát ]
|

CICU7677.JPG [ 803.67 KiB | Zobrazené 47 krát ]