chuapci taktok...
pružinovky - ocel jednoznačne... dural je mäkká sračka ktorú kopance "roztlčú" aj ked sa zdá že nie...
pcp - môže byť aj dural a pre najlepšiu súososť napr. BKL montáže s dvomi očkami na montáži... kozap má jednu nevýhodu, že jedna strana je pevná... tým pádom nesedia na všetkých rybynách rovnako(napr. slávia má trožku užšiu rybynu a je puškohlad mierne do strany od osi)... treba si to pomerať...
kozap vyrába aj vrúbkované oká aj hladké... vrúbkované nevadia na puškohlade aj pri brutálnom utiahnutí nezostanú vrypy maximálne je trošku šuchnutý elox ale pri prechode nechtom nie sú ryhy... a to som deltu čo som mal raz utiahol že fest na krv...
vrúbkované skôr na pružiny hladké na pcp
súososť - lapovaním netreba moc riešiť dural je dosť poddajný materiál, ale oká od kozapu sú práve preto skrutkované aby sa dali vystrediť... a to treba určite urobiť ináč by to mohlo puškohlad ohnúť do oblúka...
treba na to prípravok alebo na mieru osústruženú ocelovú trubku, alebo sú dve trubky s hrotmi proti sebe aby to sedelo...
a rozťažnosť materiálov by som neriešil... na rozmere 30 mm to bude nula celá nula ništ...
skôr teplota pôsobí na celý tubus a čočky puškohladu kde na dĺžke 400 mm už bude rozmerová rozťažnosť určite aj viac vplývať na obraz (ostatne ciachovanie paralaxy pri 0 stupnoch a 30 stupnoch to len dokazuje... na vzdialenosť 50 m to robí rozdiel 4 - 5 metrov...)